VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hypotheek voor afgestudeerden raakt nog verder uit zicht

Geplaatst op: 07-09-2018, 13:24:49

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) verhoogt de rente op studieleningen. Vanaf 2020 geldt dat de rente 10 jaar wordt vastgezet, waar dat nu nog 5 jaar is. De minister schat dat studenten elke maand 18% meer moeten terugbetalen. Eerder deze week bleek al dat een huis kopen voor veel afgestudeerden haast onmogelijk is door de studieschuld van het huidige leenstelsel.

Het wetsvoorstel dat minister Van Engelshoven deze week naar de Tweede Kamer stuurde, was vorig jaar al aangekondigd in het regeerakkoord. Een lening kan door de langere looptijd van de rente duizenden euro’s duurder worden. Bij de huidige rente op studieleningen en een gemiddelde schuld van € 21.000 zou het maandbedrag dat studenten betalen oplopen van € 70 naar € 82. Studenten mogen 35 jaar de tijd nemen om hun lening af te betalen.

Drukkend effect

De maatregel betekent dat het nog lastiger zal worden voor afgestudeerden om een hypotheek te sluiten. Eerder deze week luidde studentenorganisatie ISO al de noodklok. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg drukt een gemiddelde studieschuld van € 21.000 en een bruto-inkomen van € 40.000 de maximale hypotheek met ruim € 25.000. Ondanks extra aflossingen kan die schuld bovendien nog jaren een probleem zijn bij het verkrijgen van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers rekenen met de oorspronkelijke schuld.

Bron: bijdrage van Paul de Kuyper van 7 september 2018 op www.amweb.nl

Vorige pagina